Maahanmuutto, tuo ikuinen kiistakapula. Facebookissa viljellään idioottimaisia adressipyyntöjä maahanmuuttajien poistamiseksi tai ainakin heidän ”mielettömien” tukiensa alas ajamiseksi. Usein nämä adressit ovat kökköjä, täysin perustelemattomia, lonkalta heitettyjen mielipiteiden kaltaisia. On surullista katsoa, kun tällaiset heitot saattavat saada yli 30 000 nimeä peräänsä.

 

Yhtä hyvin voisin laittaa tällaisen adressin:

”Miksi Jämsästä muuttaneet työttömät saa lorvehtia Jyväskylässä meidän maksamilla tuilla ja käyttää Jyväskylän palveluita? Menkööt takaisin Jämsään ja huolehtikoot siellä omistaan, ei kuuulu Jyväskylälle tämmöinen hyysääminen. Jämsän kulttuuriin kuuluu myös kauhea juopottelu, pontikan keitto ja väkivaltaisuus. Jämsäläiset haastavat riitaa kaikkien muiden paikkakuntalaisten kanssa, sellaisiako me haluamme tänne puhtoiseen Jyväskylään? Kyllä minun kissani kuuluu saada parempaa tukea kuin työttömän jämsäläisen.”

 

Minulle maailma on ikään kuin iso kaupunki. Kaupungilla menee juuri niin hyvin kuin sen köyhimmällä asukkaalla. Toki käytännössä pienemmät hallintoyksiköt ovat järkeviä ja toimivampia, mutta aatteellisesti, filosofisesti katsottuna mielestäni meidän kuuluu auttaa kaikkia ketä suinkin voimme, asui hän sitten naapurissa tai tuhansien kilometrien päässä. Monet vetoavatkin siihen, että lähempänäkin on avun tarvitsijoita: eikö ensi auteta heitä ja sitten vasta kauempaa tulleita. Miksi ratkaisu lähempänä asuvien ongelmiin pitäisi olla jonkun toisen auttamiselta pois? Miksei säästöä voisi tehdä jostakin muusta paljon turhemmasta?  Tässä kai näkyy suomalaisten kateus, kaikki mikä menee toiselle, on jotenkin pois itseltä. Itsekästä paskaa, sanon minä.

 

Jos maahanmuuttajien tukia ihmetellään vaikkapa suomalaisen vanhuksen tai opiskelijan toimeentuloon verraten, eikö silloin pitäisi tehdä adressi eläkkeiden tai opintotuen korotuksesta? En ymmärrä mitä hyötyä on siitä, että ajetaan alas muiden tukia toisten kustannuksella. Eikö pitäisi säästää jostain muusta niin, että tukea riittää mahdollisimman monille? Itsekkyys näkyy myös siinä, ettei haluta kiristää omasta hyvinvoinnista ja turhasta kuluttamisesta, vaan mielummin ajetaan muita alas jottei menetetä mitään omaa. Jos maahanmuutto vaikkapa kiellettäisiin kokonaan, niin luuletteko suomalaisten tulojen tai tukien muuttuvan yhtään sen tasa-arvoisimmiksi?

 

Haluaisin nähdä enemmän taistelua oikeiden asioiden puolesta. Maahamuuttopolitiikassa on varmasti omat ongelmansa, kuten kotouttamisen kohdalla, ja niistä tuleekin keskustella. Mutta jos motiivina on suomalaisen yhteiskunnan epätasa-arvo, niin silloin pitäisi taistella niiden asioiden puolesta, eikä hyökätä muita ihmisiä vastaan. Maahanmuuttokeskustelua dominoi edelleen suoranainen ihmisviha.